De här danserna erbjuder vi på Mälardalens Dansklubb

Bugg

Bugg är i grunden en helsvensk företeelse, men börjar nu göra sitt antågande även i grannländerna samt på kontinenten och är också en variant av den Lindy Hop som kom till Sverige. I filmer från dansstället Nalen i Stockholm (ur Danssport nr 1, 1999) kan man se den svenska Lindy Hop som ligger till grund för dagens Bugg. Dansen utvecklades till den stil som dansas på dansställen i hela Sverige. Denna stil har givetvis olika dialekter och varianter, men grunderna är i stort sett lika i hela landet. Denna dans som är enkel i sin uppbyggnad och struktur, är den av våra danser som har flest tävlingsdansare och utövare på social nivå inom Svenska Danssportförbundet.
När man i Sverige började tävlingsdansa i Bugg under 70-talet fanns det en klass för allt, nämligen Fri Stil. Denna delades 1983 upp i Utebugg och Fri stil, men redan 1984 togs detta bort och en ny indelning gjordes. Den nya uppdelningen var Fri Stil och Rock.
Senare fick man den uppdelning man har idag och Bugg utvecklades med stor entusiasm av dansare från hela Sverige. Idag är Bugg den dansgren som de flesta klubbar har som stomme i sin verksamhet och i många fall en sluss in till de andra danserna som Svenska Danssportförbundet administrerar.

Boogie Woogie

Boogie Woogie är den av danserna som tidsmässigt följer Lindy Hop. De första varianterna av denna dans är vad vi i vanliga fall benämner som 50-tals rock. Vad man valt att göra med den moderna dansen Boogie Woogie, är att man ej har med den akrobatik som var typisk på 50-talet, utan koncentrerar sig på dansen som förbar pardans.
Dansen är spontan och lekfull och musiktolkning är en stor del av dansen.

Line Dance

Linedance har funnits i någon form sedan urminnes tider. I några väldigt gamla filmer daterade till filmens barndom och i några ännu äldre bilder kan man se Afrikaner i Linedance formation göra steg kombinationer snarlika de vi gör i dag. Även de Amerikanska indianerna hade liknade danser.
Det vi dansar i dag härstammar från "Contran" en dans som var mycket populär i början av 1800-talet. Contra-liknande danser är fortfarande populära men i något annorlunda form. I 1800-tals varianten hade man två linjer, män på ena sidan och kvinnor på den andra. Paren anslöt mellan linjerna och gjorde deras egen dansrutin ner mellan linjerna. När de nådde änden av linjerna ställde de sig på sin respektive linje och nästa par gav sig ut. "Strollen" från slutet av 1940-talet är ett bra exempel av denna typ av dans. Om du såg filmen "Grease" såg du en "stroll" utföras av John Travolta.
På 1970-talet föddes den form av Linedance vi dansar idag. Det sägs att den näst äldsta dansen av den här stilen är "Four Corners" och ingen tycks kunna säga vilken som är äldst. Det finns väldigt lite fakta nerskrivet om Linedance och därför är det väldigt svårt att få det bekräftat och få fram exakta datum.
Allteftersom 80-talet rullade på, fortsatte John Travolta att vara ledstjärnan för dem som tyckte om att dansa. Filmer som "Grease", "Flashdance" och "Foot Loose" gjorde stor succé, men det var "Urban Cowboy" som fick den största genomslagskraften. När sedan John Denver fick många att längta tillbaka till ett enklare och mer traditionsbundet liv, var den rätta tiden inne för countrydansen och countrymusiken. Den tillfredsställde amerikanarnas längtan och lät dem fly tillbaka till sina rötter.
Vid samma tid satt en man, vid namn Tim Ferrazanno, i smoking på en officiell danssalong i Nashville, Tennessee och klottrade ner några tecken på baksidan av en servett, samtidigt som han lyssnade till de rytmiska tonerna från ett storband. Han visade servetten för damen som satt bredvid honom, countrysångaren Lee Greenwoods fru. De gick upp på dansgolvet och en helt ny dans föddes. Publiken följde efter och en liten stund senare, när de alla var i rörelse och uppmärksamt studerade dansparet för att uppfatta alla steg, kom linedansen att bli den nya dansflugan. Det som klottrats ner på servettens baksida var stegen till "Tush Push".
Linedansen kom till Sverige 1993 med några entusiaster som varit i USA och blivit frälsta. Det stora uppsvinget i Sverige kom 1997 och har sedan ökat explosionsartat. 1998 bildades riksförbundet SCWDA (Swedish Country and Western Dance Association). SCWDA är en organisation som organiserar country & westerndansstilar i Sverige. Idag är vi över 8000 dansare i Sverige och över 80 Linedance klubbar.

Dubbelbugg

Dubbelbugg dansas av tre personer i en liten formation. Dess grundidéer hämtas från Boogie Woogie, Bugg, Rock'n'Roll eller Lindy Hop.
Skapandet av formationer, mönster och linjer är utöver platsbyten det mest typiska karaktärsdraget.

×

KONTAKT

Du kan nå oss på:

Linnéagården Kolbäck

Telefon: 070-795 83 31

Email: ylvali67@gmail.com

Plusgiro: 6046540-8